Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Za 6 maart ‘Oude bomen, levende fossielen’, lezing door Gert Fortgens GEANNULEERD

6 maart 2021 14:00 - 15:00

- ?

‘Oude bomen, levende fossielen’

Wanneer is een boom oud? Aan de hand van jaarringen kan worden vastgesteld hoeveel jaren de boom heeft kunnen groeien. Wij vinden een boom van ruim honderd jaar al behoorlijk oud maar er zijn voorbeelden van boomsoorten waarbij aan de hand van houtmonsters kan worden vastgesteld dat de boom véél ouder is dan een paar honderd jaar. Zo zijn er levende bomen van wel een paar duizend jaar oud. Ook dood hout kan duizenden jaren oud zijn. Bijvoorbeeld veeneiken die worden opgegraven zijn onder water in diepe veenlagen goed geconserveerd. Op andere plaatsen in de wereld kan onder zandpakketten versteend hout worden opgegraven met een leeftijd van vele duizenden tot miljoenen jaren oud. Van dit fossiele hout kan in veel gevallen aan de hand van de houtstructuur nog worden vastgesteld tot welk boomgeslacht het fossiel kan worden gerekend. Ook door fossiele afdrukken van blad of naalden kan een verbinding worden gelegd met nog bestaande boomgeslachten. Van verschillende bomen die verspreid over de aarde als fossiel worden aangetroffen is het verspreidingsgebied door natuurlijke processen in de loop van miljoenen jaren soms enorm beperkt tot een heel klein gebiedje. In de afgelopen eeuwen zijn diverse van dit soort “levende fossielen” ontdekt en door vermeerdering via zaden of stekken in tuinen en parken over de wereld verspreid.

Als vervolg op de online lezing  houdt Gert Fortgens vandaag het verhaal nogmaals, nu live in Trompenburg Tuinen. Als je de lezing al online hebt gevolgd is dit het moment om je vragen  te stellen en om je mede-geïnteresseerden in het onderwerp te ontmoeten. Om te vieren dat de tuin weer open is geven we de lezing een feestelijk tintje, meer informatie hierover volgt.

Omdat we op dit moment nog niet weten hoeveel personen er aanwezig mogen zijn bij deze feestelijke bijeenkomst is inschrijven nog niet mogelijk maar noteer de datum alvast in je agenda! Wil je op de hoogte worden gesteld van wanneer inschrijven mogelijk is schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Trompenburg (via de link onderaan de homepage) je krijgt dan ook al het nieuws over andere activiteiten automatisch toegestuurd.

Wanneer: 6 maart

Tijd: 14:00 uur

Gegevens

Datum:
6 maart 2021
Tijd:
14:00 - 15:00
Kosten:
?

Locatie

Trompenburg Tuinen & Arboretum
Honingerdijk 86
Rotterdam, 3062NX Nederland
+ Google Maps
Telefoon
010-2330166

Organisator

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Gegevens

Datum:
6 maart 2021
Tijd:
14:00 - 15:00
Kosten:
?

Locatie

Trompenburg Tuinen & Arboretum
Honingerdijk 86
Rotterdam, 3062NX Nederland
+ Google Maps
Telefoon
010-2330166

Organisator

Trompenburg Tuinen & Arboretum