
Als de natuur met rust wordt gelaten vestigen zich op grotere open plekken gemakkelijk bomen zoals wilg, els, berk en den. Wilgen en elzen op kleigrond en en berken en dennen duiken meestal op zandgronden op. We noemen deze boomsoorten pionierbomen, ze groeien snel, hebben licht hout en hun zaden worden door de wind vaak over grote afstand verspreid. De pioniers zijn aangepast om nieuwe groeiplaatsen te koloniseren en bereiden de weg voor de langer levende hardhoutsoorten zoals eik, es en iep.
In Trompenburg staan niet alleen de ‘gewone’ wilg, els, berk en den maar ook bijzondere variaties van deze boomsoorten, elk met hun eigen verschijningsvorm en hun eigen kwaliteiten. Zo is bijvoorbeeld de Zwarte Els een natuurlijke bemester en bodemverbeteraar, handig om te weten als je zelf van plan bent om een boom in je tuin te planten. Een knoestige knotwilg biedt het hele jaar door leefruimte aan allerlei planten en dieren en draagt op die manier bij aan biodiversiteit.
Meer weten over pionierbomen? Dat kan, op 18 en 25 april kan je mee met de gids van Trompenburg die je er alles over vertelt.
Wanneer: 18 en 25 april
Tijd: 14:00 en 15:15 uur
Kosten: € 4,50 (naast de gewone entree)
Vanwege de onzekerheid betr. Covid19 is aanmelden voor deze wandeling nog niet mogelijk. Wil je op de hoogte worden gesteld van wanneer je je kunt aanmelden voor deze wandeling? Meld je dan aan voor de Trompenburg-nieuwsbrief (via de link onderaan de homepage), we sturen je dan ook nieuws over andere activiteiten in de tuin.