Expositie grafietpotlood tekeningen Mirjam van Heest

Van maandag 29 Januari tot 4 Maart

Botanisch tekenen is heerlijk om te doen. De uitdaging is om bij elke tekening een bloem zo realistisch mogelijk op papier te krijgen. De details, de verhoudingen, de vormen, alles moet kloppen. Zo tof als dit dan ook lukt!

Al mijn tekeningen maak ik met grafietpotloden, met soms met een kleine toevoeging van houtskool. Juist dat de tekeningen in zwart/wit zijn en tinten grijs ertussenin, maakt het naar mijn idee anders. Mijn tekeningen zijn gedetailleerd en zo realistisch mogelijk. Je moet de bloem bij wijze van kunnen voelen en aanraken. Wanneer ik teken zie ik het helemaal voor mij hoe de bloem kan worden met grafietpotloden.

Ongeveer zes jaar geleden heb ik het tekenen weer opgepakt en ben ik begonnen met het natekenen uit een botanisch kleurboek. Inmiddels teken ik enkel nog echte bloemen. Ik maak meerdere foto’s van de bloem vanuit verschillende posities, om zo de bloem goed vast te leggen. Dan pak ik mijn tekenbenodigdheden en ga ik de bloem op papier schetsen. Doordat ik meerdere foto’s heb van de bloem kan ik vanuit elke foto een element kiezen en deze aan de schets toevoegen. Zo wordt de tekening altijd uniek. Zodra de schets af is, leg ik de foto’s weg en ga ik naar gevoel de bloem ‘inkleuren’. Bij elke nieuwe tekening probeer ik mijzelf uit te dagen, zij het in het type bloem, de grootte en/of de details.

Mirjam van Heest

 

Instagram: mirjam.tekent
Website: www.mirjamtekent.nl