Trompenburg ontvangt 80.000ste bezoeker in kerstsfeer

Trompenburg Tuinen & Arboretum; de Rotterdamse botanische tuin ontving een record aantal bezoekers in 2022. De tuinen ontvingen haar 80.000ste bezoeker tijdens de gezellige en goed bezochte groene kerstmarkt. Een record! Nooit eerder ontving de tuin zoveel bezoekers(het oude record uit 2019 stond op 65.000).

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin aan de rand van het Rotterdamse centrum. Door de diversiteit aan botanische planten is het er elk jaargetijde prachtig én zeker ook onder een laagje sneeuw, zoals dit weekend het geval was. Trompenburg organiseerde dit weekend een sfeervolle en gezellig bezochte groene kerstmarkt. Het was sowieso een goed jaar. “Steeds meer mensen weten de bijzondere Rotterdamse botanische tuin en het Groene Museum van de stad te vinden. De verborgen parel wordt steeds beter gevonden door het publiek”, zegt Hester Avis, directeur van de tuin. “We vinden het fijn dat we de schoonheid van onze 8 hectare tuin met steeds meer geïnteresseerden kunnen delen en dat we langzamerhand een steeds bekendere groene oase worden”.

Belang van deze groene oase
In de museale tuinen zijn diverse nationale plantencollecties gehuisvest; nergens in Nederland staan bijvoorbeeld zoveel soorten eiken en beuken bij elkaar. De ruim 700 soorten rododendrons waren voor velen daarnaast een reden om de tuinen in het voorjaar te bezoeken. Die vormen dan een ware bloemenzee in de tuinen. Steeds meer bezoekers tonen ook interesse in het in 2016 aangeplante voedselbos “de Overtuin”. In het voedselbos worden voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde gecombineerd. Het Voedselbos vormt inmiddels een vast onderdeel van ons educatieprogramma voor basisscholen. “We vinden het belangrijk onze liefde voor de natuur over te brengen en extra leuk als kinderen hiervoor open staan”, zegt Hester. “De biodiversiteit in de tuin is daarnaast groot; niet alleen op groen gebied maar ook qua fauna; recent is er zelfs een bunzing gesignaleerd. De ijsvogel, uilen, groene en bonte specht en vele andere vogels zijn eveneens kind aan huis.” De tuinen ontvangen geen subsidie en inkomsten uit entree, winkel en horeca zijn essentieel om het behoud van de monumentale tuinen te kunnen garanderen. Dit bezoekersaantal is daarom naast een mooie mijlpaal ook essentieel voor het behoud van onze tuinen, zeker in tijden waarin alles duurder wordt. Met de Rotterdampas en Museumkaart kunnen bezoekers bovendien onbeperkt gratis een wandelen in onze tuinen en steunen ze de tuinen. Goede reden dus om de tuinen weer eens te bezoeken!

Kerstvakantie in Trompenburg
Voor wie de kerstmarkt gemist heeft, is de tuin ook de kerstvakantie nog grotendeels geopend en kan er nog volop genoten worden van een mooie winterwandeling, winterse versnaperingen en mooie winterse taferelen in de tuin. Kijk in het bijzonder bijvoorbeeld eens naar onze geweldig mooie hulst collectie; één van de nationale planten collecties die de tuin rijk is. Nergens anders in Nederland zijn zoveel variëteiten hulst te vinden, een bezoek waard!
De hele decembermaand is het mogelijk om met een gids op pad te gaan. Deze neemt je mee door de tuin en vertelt alles over de winterse begroeiing in de tuin. Kijk naar de wandelingen op de site of boek zelf een gids en ontdek onze mooie wintertuinen!
Tot en met 18 december is er ook traditiegetrouw nog vers geknipt kerstgroen uit de museale tuinen beschikbaar voor wie nog een bijzonder, lokaal en duurzaam kerststuk etc. wil maken.
Ook aan de jongere bezoeker is gedacht; daarvoor is een winterse speurtocht verkrijgbaar bij de entree!
De tuinen zijn met de beide kerstdagen gesloten en na 2 januari zijn ze 2 weken dicht t/m 15 januari. Kijk voor actuele openingstijden op onze website www.trompenburg.nl.

Over Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin is 8 hectare groot en ligt in de Rotterdamse wijk Kralingen, aan de rand van het centrum. In ieder seizoen is de tuin open voor bezoekers. De eerste aanleg van de buitenplaats vond ongeveer 200 jaar geleden plaats, sinds 1958 zijn de tuinen langzamerhand opengesteld voor publiek. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Het is sinds enkele jaren bovendien een geregistreerd museum, Rotterdams Monument en dus hét groene museum van Rotterdam.