Expositie Marjo Hofmann ‘Veren en vogelkoppen’ Oktober ’23

Expositie Marjo Hofmann

Veren en vogelkoppen

1 t/m 29 oktober 2023

Marjo Hofmann neemt ons bij deze expositie mee in de wondere wereld van vogels.

De Rotterdamse kunstenaar/illustrator maakt tekeningen die zijn ontstaan vanuit haar liefde voor de natuur en zijn geïnspireerd door de natuurhistorische tekentraditie, waarbij planten en dieren levensecht weergegeven worden op papier. Vanuit het tuinieren ontstond het botanische tekenen en daarbij trokken de kleine vogeltjes in haar tuin ook aandacht. En tijdens wandelingen en fietstochtjes gaat de verrekijker mee om die grote diversiteit aan vogels in de Nederlandse natuur nader te bekijken.

Ook exotische vogels trekken haar aandacht. Diergaarde Blijdorp is een plek waar Marjo veel fotografeert en schetsen maakt. In haar serie markante vogelportretten toont zij koppen van vogels als individuen die als het ware voor ons poseren. De structuren van veren, haren en huid worden in lagen kleurpotlood vastgelegd met liefde voor detail. Onze aandacht wordt getrokken door de eigenwijze, doordringende blik van een ransuil, de eigenwijze kop van een struisvogel, de grillige structuren van de huid van een maraboe.

“Met mijn tekeningen wil ik de aandacht vestigen op het unieke karakter van elk dier. Met een zekere precisie werk ik aan vorm, licht en huid, maar ook de blik van het dier, de specifieke houding of beweging, waarbij ik de nieuwsgierigheid van de kijker probeer aan te wakkeren. Misschien leidt dat tot een meer respectvol omgaan met onze kostbare natuur.

Er is zoveel moois te zien in de natuur als je de tijd neemt om goed te kijken. Sta in de mooie botanische tuin Trompenburg ook eens even stil om tussen de boomtakken de vogels bezig te zien.”

Voor meer informatie : www.marjohofmann.com