Ook in de herfst bloeit Trompenburg

Na een lange periode van warm weer breekt de herfst aan. Trompenburg krijgt in deze periode weer meer kleur van ontzettend veel herfstbladeren. Ondertussen houdt de bloei van Dahlia’s nog wel even aan en staat de Gordlinia nu zelfs te bloeien. De herfst is mooi.

De dahlia’s, die op vijf plekken in de tuin zijn te bewonderen, hebben een grote aantrekkingskracht. Niet alleen op u en andere bezoekers, maar ook op insecten. Op de vele enkelbloemige en half gevulde Dahlia’s, weten zweefvliegen, bijen, hommels en een enkele vlinder hun weg naar stuifmeel en nectar te vinden. Late bloei is belangrijk voor deze beesten: het levert de energie voor de komende generatie of zorgt voor wat extra vet om de winter door te komen.

Ook houtige planten staan nog in bloei.  De xGordlinia bloeit in de Tuin Woudestein op Trompenburg met witte bloemen. De bloemen verraden dat de kruising familie is van Camelia en Stewartia, die elders in Trompenburg staan. Het kruisje voor de geslachtsnaam betekent dat twee geslachten zijn gekruist: Gordonia en Franklinia. Dat werd samen xGordlinia. Bij een kruising van twee soorten uit hetzelfde geslacht, staat het kruisje na de geslachtsnaam. xGordlinia bloeit nu. En omdat er nu ook herfstbladeren aan de struik zitten, zijn de witte bloemen extra opvallend.  Gordonia en Franklinia komen uit de VS en groeien daar in vochtige, hete omstandigheden; deze plant voelt zich hier steeds beter thuis. Op de herfstmarkt was deze plant op twee plekken te koop. Leuk dat we weer een breed aanbod aan kwekers konden bieden!

Klimop is nog zo’n late bloeier. Vroeger werd deze klimmer uit de boom gehouden, omdat de plant de gastheer zou verstikken. Inmiddels weten we dat een gezonde boom geen last heeft van klimop en mag hij doen wat zijn Nederlandse naam aangeeft. Pas al de plant klimt, ontstaat de zogenaamde volwassen vorm van de klimop en gaat de plant bloeien. De bessen, de pas in de winter rijpen, vormen een maaltijd voor vogels als er weinig bessen meer zijn (blijkbaar zijn ze voor vogels niet zo heel lekker). Voor mensen is de klimop overigens niet eetbaar. In de takken van de klimmende klimop is volop schuil- en nestgelegenheid.

Graag tot ziens in Trompenburg!

Met vriendelijke groet,

Jaap Smit

Groene Curator