Expositie ‘Jaarringen en poëzie’ door Merlijn Wirtz

Van 27 Februari t/m zondag 2 April exposeert Merlijn Wirtz in het entreegebouw van Trompenburg met foto’s van jaarringen van bomen, en bijbehorende poëzie.

Merlijn Wirtz, geboren en opgegroeid in Rotterdam-Kralingen, ontwikkelde haar fascinatie voor de kunstzinnige vormen in jaarringen tijdens haar dagelijkse wandelingen door het Kralingse bos. Tijdens de lockdown ontdekte ze hier haar liefde voor fotografie. Er lagen rond die tijd (december 2021) veel stapels boomstammen van de gesnoeide populieren aan het Statigelaantje en ook de enorme stormschade van februari 2022 rondom de Wolvenvallei leverde een schat aan beeldmateriaal op. Merlijn bracht vele uren door op deze plaatsen in het bos en nam de tijd om elke boomstam afzonderlijk te bestuderen en de intrigerende patronen in de jaarringen te fotograferen.

Voor de expositie in Trompenburg is ze ook in het arboretum zelf op zoek gegaan naar fascinerende afbeeldingen in het hout. De “Franse dame” is gefotografeerd in een houtwal in voedselbos de Overtuin en een ander kopstuk is gemaakt vlak voor het bruggetje richting Groene Wetering om de oversteek naar het voedselbos te maken. Voor het woonhuis lagen eind 2022 enorme boomstammen bij elkaar. Het waterige winterse zonlicht bescheen deze jaarringen, de juiste lichtval zorgde ervoor dat de beelden tot leven kwamen.

 

Merlijn schrijft poëzie bij de foto’s die ze maakt, tekst en beeld versterken elkaar.

Zowel in de foto’s als in de gedichten valt van alles te ontdekken en kan iedereen zijn/haar eigen verhaal herkennen.

Dagelijks te bezichtigen in het entreegebouw, gedurende openingstijden.