30 Okt t/m 3 Dec – expositie Twan Peeters

Twan Peeters

In een wereld vol eindeloze prikkels, creëert Twan momenten van zachtheid, verstilling en intimiteit.

Door gezondheidsproblemen is elke dag een uitdaging. Op een goede dag lukt het hem soms om de natuur rondom huis vast te leggen. Bij elk werk geeft hij aan waar de foto is gemaakt en hoe lang het lopen was vanaf het vertrekpunt.

Vrijheid en geluk zijn niet vanzelfsprekend. Zijn werk is een zoektocht naar mooie momenten die de dagen wat lichter en aangenamer maken. Hij wil de schoonheid van het leven dicht om ons heen laten zien.

Once you change your focus and soften your eyes, you start noticing beautiful things.
_

Tijdens de Rotterdam Art Week 2023 heeft hij geëxposeerd op Rotterdam Photo. Recentelijk won de serie ‘Defusion’ een Gold Award bij de PX3 Prix de la Photographie Paris. Op de Awagami international Print Exhibition in Japan is de serie ‘Fog’ en ‘Fallen’ momenteel te zien.

Meer informatie over zijn werk en achtergrond bij zijn series is te vinden op www.doortwan.nl. Daarnaast is Twan te volgen op www.instagram.com/doortwan.

 

Ook in de herfst bloeit Trompenburg

Na een lange periode van warm weer breekt de herfst aan. Trompenburg krijgt in deze periode weer meer kleur van ontzettend veel herfstbladeren. Ondertussen houdt de bloei van Dahlia’s nog wel even aan en staat de Gordlinia nu zelfs te bloeien. De herfst is mooi.

De dahlia’s, die op vijf plekken in de tuin zijn te bewonderen, hebben een grote aantrekkingskracht. Niet alleen op u en andere bezoekers, maar ook op insecten. Op de vele enkelbloemige en half gevulde Dahlia’s, weten zweefvliegen, bijen, hommels en een enkele vlinder hun weg naar stuifmeel en nectar te vinden. Late bloei is belangrijk voor deze beesten: het levert de energie voor de komende generatie of zorgt voor wat extra vet om de winter door te komen.

Ook houtige planten staan nog in bloei.  De xGordlinia bloeit in de Tuin Woudestein op Trompenburg met witte bloemen. De bloemen verraden dat de kruising familie is van Camelia en Stewartia, die elders in Trompenburg staan. Het kruisje voor de geslachtsnaam betekent dat twee geslachten zijn gekruist: Gordonia en Franklinia. Dat werd samen xGordlinia. Bij een kruising van twee soorten uit hetzelfde geslacht, staat het kruisje na de geslachtsnaam. xGordlinia bloeit nu. En omdat er nu ook herfstbladeren aan de struik zitten, zijn de witte bloemen extra opvallend.  Gordonia en Franklinia komen uit de VS en groeien daar in vochtige, hete omstandigheden; deze plant voelt zich hier steeds beter thuis. Op de herfstmarkt was deze plant op twee plekken te koop. Leuk dat we weer een breed aanbod aan kwekers konden bieden!

Klimop is nog zo’n late bloeier. Vroeger werd deze klimmer uit de boom gehouden, omdat de plant de gastheer zou verstikken. Inmiddels weten we dat een gezonde boom geen last heeft van klimop en mag hij doen wat zijn Nederlandse naam aangeeft. Pas al de plant klimt, ontstaat de zogenaamde volwassen vorm van de klimop en gaat de plant bloeien. De bessen, de pas in de winter rijpen, vormen een maaltijd voor vogels als er weinig bessen meer zijn (blijkbaar zijn ze voor vogels niet zo heel lekker). Voor mensen is de klimop overigens niet eetbaar. In de takken van de klimmende klimop is volop schuil- en nestgelegenheid.

Graag tot ziens in Trompenburg!

Met vriendelijke groet,

Jaap Smit

Groene Curator

Expositie Marjo Hofmann ‘Veren en vogelkoppen’ Oktober ’23

Expositie Marjo Hofmann

Veren en vogelkoppen

1 t/m 29 oktober 2023

Marjo Hofmann neemt ons bij deze expositie mee in de wondere wereld van vogels.

De Rotterdamse kunstenaar/illustrator maakt tekeningen die zijn ontstaan vanuit haar liefde voor de natuur en zijn geïnspireerd door de natuurhistorische tekentraditie, waarbij planten en dieren levensecht weergegeven worden op papier. Vanuit het tuinieren ontstond het botanische tekenen en daarbij trokken de kleine vogeltjes in haar tuin ook aandacht. En tijdens wandelingen en fietstochtjes gaat de verrekijker mee om die grote diversiteit aan vogels in de Nederlandse natuur nader te bekijken.

Ook exotische vogels trekken haar aandacht. Diergaarde Blijdorp is een plek waar Marjo veel fotografeert en schetsen maakt. In haar serie markante vogelportretten toont zij koppen van vogels als individuen die als het ware voor ons poseren. De structuren van veren, haren en huid worden in lagen kleurpotlood vastgelegd met liefde voor detail. Onze aandacht wordt getrokken door de eigenwijze, doordringende blik van een ransuil, de eigenwijze kop van een struisvogel, de grillige structuren van de huid van een maraboe.

“Met mijn tekeningen wil ik de aandacht vestigen op het unieke karakter van elk dier. Met een zekere precisie werk ik aan vorm, licht en huid, maar ook de blik van het dier, de specifieke houding of beweging, waarbij ik de nieuwsgierigheid van de kijker probeer aan te wakkeren. Misschien leidt dat tot een meer respectvol omgaan met onze kostbare natuur.

Er is zoveel moois te zien in de natuur als je de tijd neemt om goed te kijken. Sta in de mooie botanische tuin Trompenburg ook eens even stil om tussen de boomtakken de vogels bezig te zien.”

Voor meer informatie : www.marjohofmann.com