1 t/m 27 Nov – expositie ‘HYLOCEREUS UNDATUS’ door Elsbeth van Noppen

Nocturnal Garden
Elsbeth van Noppen

HYLOCEREUS UNDATUS

Een olfactorische ervaring neemt je mee naar de nacht in de succulenten kas waar de Hylocereus Undatus slechts één nacht bloeit, voordat zij verwelkt wanneer de dageraad aanbreekt.

De geur is gemaakt van uitgebloeide bloemen, stengels en knoppen van de Hylocereus Undatus. De foto’s en geuren zijn in november te ervaren in Trompenburg Tuinen & Arboretum.
De nacht was zwaar geurend, onaards, een beetje onheilspellend. Door het glas van het cactushuis zag ik massieve wolken langzaam langs de maan glijden. Ik nam alle geluiden, geuren en bewegingen van de nacht met subtiele zintuigen waar. Ik was alleen, maar werd omarmd door een geur van warmte, vocht en schimmel.

De grillige vormen van de Hylocereus Undatus, tekenden zich af in de schaduw van mijn fluor licht. De gele knoppen wachten geduldig de nacht af. Uren keek ik uit naar het intieme moment waarop plantvormen langzaam zouden veranderen en de tedere lichamen van de bloem de wrede schoonheid van de nacht zou betreden.

Het eerste bloemblad begint zich te ontvouwen en dan anderen, totdat de hele bloem tot leven is gekomen. Al snel is de zuiver witte bloem, van bijna twintig centimeter van stengel tot bloembladpunt volledig open en reikt zich uit naar haar nachtelijke bestuivers. Er bloeiden vier bloemen die nacht die mij met hun, diepe tinten en zwoele geuren bedwelmden en mij deelgenoot maakte van een delicate ervaring die zich onzichtbaar voor iedereen die sliep voltrok. Bij het verschijnen van het eerste ochtendlicht, zijn de bloemen nog slechts een schim, een herinnering, verwelkt, vervaagt.

De foto’s, film en geuren zijn de herinneringen van deze nacht, en creëeren de mogelijkheid om deze nacht steeds weer te beleven.

FOTO
De foto’s die in de entree te zien zijn, verbeelden de ervaring die ik in aanwezigheid van de nachtbloeiende cactus in Trompenburg ervaarde.

GEUR
De geur die gemaakt is van uitgebloeide bloemen, stengels en knoppen van de Hylocereus Undatus neemt je mee terug naar de kas waar de bloemen zich in het donker die nacht alleen voor jou langzaam openen.

FILM
Van deze nacht in de succulentenkas van Trompenburg heb ik een korte film gemaakt die
te zien is geweest in Trompenburg en vele andere plekken. De film is hier te bekijken: https://vimeo.com/390747149

Instagram: @nocturnal_garden
website: www.nocturnalgarden.nl